Czym charakteryzują się noże do steków?

0
472

Popularne nie tylko w Ameryce czy Europie Zachodniej steki cieszą się coraz większym zainteresowaniem także wśród Polaków. Ich wyrazisty smak i odpowiednie wysmażenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Wbrew ogólnym przekonaniom, ich przyrządzenie nie jest trudne. Wymaga tylko znajomości kilku zasad oraz posiadania specjalnych narzędzi. Jednym z nich jest nóż do steków, o charakterystycznym, ząbkowanym ostrzu, który usprawni proces przyrządzania idealnego mięsa.

Nóż do steków – co to w ogóle jest?

Mianem tego narzędzia określamy specjalny nóż z ząbkowanym ostrzem, który zakończony jest ostrą, delikatnie łukowatą klingą. Z uwagi na swoją kołyskową budowę, w znacznym stopniu usprawnia krojenie mięs – nawet tych o dużych rozmiarach. Co ważne, kąt nachylenia ostrza odpowiada kątowi ruchów dłoni kucharza, dzięki czemu jest nie tylko wygodny w użyciu, ale również ergonomiczny.

Tego rodzaju nóż doskonale poradzi sobie nie tylko przy krojeniu steków, ale również w przyrządzaniu innych potraw. Polecany do krojenia kotletów schabowych, kiełbasy, polędwicy, mięsa z grilla i ryb, a nawet warzyw. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że noże do steków to narzędzia o wielofunkcyjnym zastosowaniu.

Gdzie kupić?

Ich zakup nie powinien nastręczyć nikomu żadnych trudności. Na rynku możemy znaleźć wiele firm zajmujących się ich sprzedażą. Do najbardziej popularnych zaliczamy noże do steków ze sklepu Amefa, które charakteryzuje nie tylko duża różnorodność i zastosowanie najlepszych jakościowo materiałów, ale również atrakcyjna cena zakupu. Wykonane ze stali nierdzewnej, która gwarantuje dłuższą żywotność i wytrzymałość. Ich dyskretny design z pewnością zainteresuje niejednego kucharza – nawet tego najmniej wprawionego.

Na co zwrócić uwagę kupując nóż do steków?

Aby zapewnić sobie komfortowe użytkowania, nóż do steków musi charakteryzować się najwyższą jakością wykonania. Aby zatem usprawnić sobie wybór tego najlepszego, warto pamiętać o kilku czynnikach. Znaczącą rolę odgrywają poszczególne jego elementy, do których przede wszystkim zaliczamy głownię. To górna część powierzchni noża, która powinna być wykonana ze stali nierdzewnej. W dalszej kolejności wymienić należy ostrze, będące tnącą krawędzią główni. Dla zapewnienia należytego komfortu użytkowania, musi być ząbkowane. Uzupełnieniem jest ergonomiczna i funkcjonalna rękojeść. Noże do steków ze sklepu Amefa doskonale spełniają te wytyczne. Nie bez powodu zaliczają się do najchętniej wybieranych, zarówno wśród początkujących, jak i wprawionych kucharzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here