Masło migdałowe

Mleko migdałowe i jego pochodna w postaci masła migdałowego to wciąż bardzo niedoceniane produkty. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele składników odżywczych posiadają. To źródła witaminy D, E, a także B2 i B12. Zawierają też dużą porcję wapnia, która w połączeniu z niewielką ilością fosforu, doskonale się wchłania. Mleko migdałowe, a właściwie napój migdałowy oraz masło migdałowe są idealne dla wegan, wegetarian, a także tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy. No ale jak je wykorzystać w kuchni?

Z mleka zrobisz też masło migdałowe

Mówimy przede wszystkim o mleku migdałowym, ponieważ można wykorzystać je do przygotowania innych produktów. Z powodzeniem zrobimy z niego pyszną śmietankę, delikatny ser migdałowy, a przede wszystkim masło migdałowe. Takie masło migdałowe idealnie sprawdzi się dla osób, walczących z wysokim cholesterolem lub cukrzycą. Dzięki dużej zawartości magnezu, antyoksydantów i różnorodnych witamin poprawi pracę mózgu i wspomoże pracę układu krążenia. No ale gdzie je wykorzystać? Co zrobić z nim w kuchni?

Masło migdałowe idealnie zastępuje tradycyjne masło

Przede wszystkim mleko migdałowe sprawdzi się we wszystkich potrawach, przygotowywanych z użyciem zwykłego masła. Można z powodzeniem wykorzystać je do posmarowania kanapki albo natłuszczenia naczynia żaroodpornego. Masło migdałowe można też podgrzewać, więc użyj go do smażenia mięs, ryb oraz warzyw. Masło migdałowe będzie też stanowiło doskonałą bazę do wykonania sosu beszamelowego albo innej zasmażki. Odrobina tego produktu nada kremowego charakteru niejednej potrawie. Przetestuj chociażby aksamitne puree z kalafiora z dodatkiem masła migdałowego.

Masło migdałowe do deserów?

Czy deser może być zdrowy? Oczywiście! Pod warunkiem, że zostanie wykonany ze zdrowych produktów. Z masła migdałowego przygotujesz przepyszny deser, który z pewnością podbije serce każdego fana słodkości. Masło znajduje się w co drugim przepisie na ciasto. Jeżeli jednak zastąpisz go masłem migdałowym, otrzymasz zdrową przekąskę, bezpieczną dla cukrzyków oraz osób, walczących z wysokim cholesterolem.

Masło migdałowe – gdzie kupić?

Mleko migdałowe coraz częściej można dostać w zwykłych, stacjonarnych hipermarketach. Występuje ono nawet w różnych wersjach smakowych. Na pewno kupisz je również w Internecie. Sklepy ze zdrową żywnością na pewno mają je w swojej ofercie. Gotowe masło migdałowe można spotkać nieco rzadziej. Tutaj trzeba raczej postawić na specjalistyczne sklepy. Możesz jednak z powodzeniem wykonać je samodzielnie na bazie mleka migdałowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here