chipsy

Chrupiące, najczęściej bardzo cienkie plastry ziemniaków poddanych procesowi obróbki termicznej to jedna z najpopularniejszych przekąsek świata. Zwykle sprzedaje się je w wersjach smakowych, ewentualnie wzmocnione jedynie solą. Najpopularniejsze smaki w naszym kraju to paprykowy, zielona cebulka, fromage i właśnie solony. Oczywiście znajdziemy również mnóstwo oryginalniejszych chipsów o mniej typowych smakach. A jakie smaki mają zagraniczne chipsy? Które z nich wydają się najciekawsze?

Chipsy na ostro

Najpopularniejszymi i jednocześnie wciąż dość oryginalnymi rodzajami zagranicznych chipsów są ich wersje wzbogacane pikantnymi przyprawami, przede wszystkim charakteryzującymi się intensywnym smakiem paprykami, takimi jak Jalapeno, Peperoni czy Chili. Bardzo często ostry smak takich przekąsek jest przełamywany przy pomocy dodatkowych składników, takich jak mięta czy limonka. W sprzedaży znajdziemy również pikantne, zagraniczne chipsy o nieco bardziej egzotycznych smakach, z dodatkiem pieprzu kajeńskiego, intensywnie pachnącego imbiru czy wasabi – japoński chrzan o silnie drażniącym zapachu i dość dużej ostrości. Miłośników nietypowych smaków o dużej ostrości mogą zaskoczyć słone przekąski o smaku octowym – takie chipsy są nie tylko pikantne, ale i kwaśne, a ich specyficzny smak przypadnie do gustu jedynie nielicznym.

Chipsy na słodko

W odróżnieniu do popularnych również w naszym kraju pikantnych chipsów paprykowych, na niektórych rynkach zagranicznych dużą popularnością cieszą się również ziemniaczane przekąski serwowane na słodko. Zagraniczne chipsy o smaku mlecznej czekolady lub kawy cappuccino być może nie będą dużym zaskoczeniem dla osób często podróżujących, ale dla przeciętego mieszkańca naszego kraju z pewnością są czymś nieznanym i nietypowym. Wśród zagranicznych chipsów o słodkich smakach na specjalne wspomnienie zasługują ich wersje wzbogacane aromatem drożdżowych bułek, leśnych owoców, orzechów laskowych czy niezwykle słodkiego syropu klonowego. Osobną kategorią słodkich chipsów są ich wersje produkowane z innych rodzajów warzyw, w tym ze słodkich batatów, buraków czy marchewki.

Producenci chipsów wciąż poszukują nowych smaków, starając się w ten sposób docierać do kolejnych grup klientów. Tworzenie zaskakujących połączeń smakowych nie powinno być zatem dla nikogo dużym zaskoczeniem. Jeśli lubisz eksperymentować i szukasz nowych, zagranicznych chipsów o nietypowych, regionalnych smakach, dobrym miejscem do ich zakupu są wyspecjalizowane sklepy z oryginalnymi słodyczami (np. https://candy-shop.pl/chipsy-z-ameryki) z różnych zakątków świata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here