Wokół chleba

Nie bez powodu w naszej polskiej rzeczywistości zwykło się używać sformułowania: „chleb nasz powszedni”. Nic w tym dziwnego, ponieważ chleb właśnie stanowi nasz podstawowy produkt żywnościowy. Rzecz jasna, że obok ziemniaków. Chińczycy czy Japończycy mają ryż, a my chleb i ziemniaki. No cóż, co kraj, to obyczaj.
Zatrzymajmy się więc przy tym temacie, bo warto. Zatem, jaki chleb najzdrowszy? Gdzie w ogóle można taki kupić? Odpowiedzi na tego typy pytania poszukuje coraz więcej osób. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ staramy się odżywiać zdrowo. Moda na zdrowe jedzenie przestała być modą, a przeszła w styl życia. I bardzo dobrze, że coraz częściej zastanawiamy się nad tym, co jemy, bo w końcu przecież zdrowie jest wartością najważniejszą w naszym życiu i nie powinniśmy o tym zapominać. Już Jan Kochanowski przed wiekami przekonywał o tym sobie współczesnych, a od tamtego czasu nic a nic w tej kwestii się nie zmieniło. Tak naprawdę zdrowie zaczynamy doceniać wtedy, kiedy zaczyna nam szwankować. Warto więc mieć na uwadze wszelkie czynniki, które mają wpływ na nasze zdrowie. Na pewno jednym z najważniejszych takich czynników jest odżywianie. Nie bez powodu mówi się, że: „jesteś tym, co jesz”. Dobre jedzenie dzisiaj to jedzenie bez chemii. I to w zasadzie jest kluczowe. Na szczęście takie nieskażone konserwantami czy innymi spulchniaczami można już coraz częściej kupić w różnych sklepach i to jest budujące. Idealnie by było, gdybyśmy mieli jeszcze szerszy dostęp do takich artykułów żywnościowych. Niektórzy w znacznym stopniu we własnym zakresie starają się przygotowywać jedzenie, bo tym sposobem po prostu wiedzą, co jedzą i co serwują swoim najbliższym. Wiadomo przecież, że warzywa z własnego ogródka czy owoce z przydomowego sadu są najlepsze i można je jeść bez obaw. A co jeszcze do jedzenia można „wyprodukować” w domowych warunkach? Z całą pewnością może być to chleb. Zresztą gros osób wypieka już chleb, tak, jak działo się to przed laty. Co prawda nie ma dziś tradycyjnych pieców, które do tego celu służyły, ale i te elektryczne sprawdzają się nie najgorzej. Tym samym mamy odpowiedź na pytanie: jaki chleb najzdrowszy? Oczywiście, z domowego wypieku, bo nie ma w nim niczego innego jak tylko naturalne składniki. Najlepiej jeszcze, by piec chleb na naturalnym zakwasie. Nie jest to znów takie problematyczne jak by się to mogło komuś wydawać. Wystarczą dobre mąki, zakwas i chęci. Samo zarobienie chleba to dosłownie kilka minut. A jeśli ktoś dysponuje sprzętem typu termomix to już naprawdę nie ma najmniejszego kłopotu, bo maszyna szybko i zarazem dokładnie wymiesza ciasto, które pozostaje pozostawić już tylko do wyrośnięcia, a następnie trzeb tylko już upiec apetyczny i przede wszystkim zdrowy chleb. Kto raz spróbuje takiego wypieku, z pewnością nie sięgnie po inny chleb. Można chyba śmiało rzec, że człowiek jest w stanie wręcz uzależnić się od domowego chleba. Warto chyba spróbować takich wypieków, bo sprawimy tym przyjemność rodzinie i jednocześnie zadbamy o zdrowie najbliższych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here